Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Παραμένει ο Αλαβάνος


Ο Αλέκος Αλαβάνος την τελευταία στιγμή ανακάλεσε την απόφασή του να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και από βουλευτής. Ύστερα από μια εβδομάδα διεργασιών, ο Αλέκος Αλαβάνος, αφού ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, σημείωσε ότι θα συμμετάσχει στην προσπάθεια αναζωογόνησης του σχήματος. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού (ΣΥΝ) Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «θετική εξέλιξη», η οποία ωστόσο «δεν έγινε χωρίς ζημιά». Ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της «ανανεωτικής (φιλοπασοκικής) πτέρυγας του Συνασπισμού στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό κόμμα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος διατύπωσε με έμμεσο τρόπο πρόταση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, από συμμαχικό σχήμα σε ενιαίο πολιτικό κόμμα. Η πρόταση αυτή προκάλεσε τριβές στο εσωτερικό του Συνασπισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας, εννοώντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι κόμμα άλλα συμμαχικό σχήμα. Η «ανανεωτική πτέρυγα» (που είναι φιλικά προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ) βρήκε την κατάλληλη αφορμή για να επιτεθεί για ακόμα μια φορά στην ηγεσία του ΣΥΝ με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της ανανεωτικής – φιλοπασοκικής πτέρυγας Φώτη Κουβέλη («δεν αποδεχόμαστε την επιχειρούμενη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Μια τέτοια επιλογή είναι έξω από την ιδρυτική μας συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κόμμα μας») αλλά και η δήλωση του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου σχετικά με την πρόταση του Αλαβάνου (χαρακτήρισε την πρόταση του Αλαβάνου ως «προσωποπαγή επινόηση διάλυσης της αυτόνομης υπόστασης του ΣΥΝ»). Απ’ όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι το χάσμα μεταξύ Αριστερού Ρεύματος (Τσίπρας, Αλαβάνος, Χουντής, Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Καρίτζης) και Ανανεωτικής (φιλοπασοκικής) Πτέρυγας (Κουβέλης, Παπαδημούλης) γίνεται όλο και πιο βαθύ.

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΑΛΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή