Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Μείωση στρατιωτικής θητείας

Αυτή τη φορά θα δημοσιεύσουμε μια ευχάριστη είδηση από το χώρο του Στρατού. Αυτό το μήνα, λίγο μετά της Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου (όπου η Νέα Δημοκρατία υπέστη βαριά ήττα), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες από τον Αύγουστο. Όπως διαβεβαίωσε, σύντομα θα προχωρήσει σχετική εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας). Θα πρέπει βέβαια να συμφωνήσει και η στρατιωτική ηγεσία με την πρόταση του Υπουργού και να δώσει το πράσινο φως. Όπως πιθανόν να θυμάστε οι περισσότεροι, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος είχαν πει ότι από το 2004 και μετά, η στρατιωτική θητεία θα μειώνεται σταδιακά. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια και ακόμα τίποτα από όσα έλεγαν δεν έγινε πράξη.

Μιλώντας στη ΝΕΤ πριν από μερικές μέρες, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι η ΕΣΣΟ του Αυγούστου 2009 θα υπηρετήσει 9 μήνες. Ευνοϊκές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τις παλαιότερες ΕΣΣΟ. Ειδικότερα, η ΕΣΣΟ του περασμένου Ιανουαρίου θα υπηρετήσει ένα μήνα λιγότερο (δηλαδή θα έχει 11μηνη θητεία) και η ΕΣΣΟ του περασμένου Μαΐου δύο μήνες λιγότερο (δηλαδή θα έχει 10μηνη θητεία). Σύμφωνα με την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ1 στις 21 Ιουνίου 2009, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σκέφτεται το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των ΕΠ.ΟΠ. (Επαγγελματιών Οπλιτών), να καθιερώσει σταδιακά την ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων, δηλαδή να χρησιμοποιηθούν κάμερες, να καταργήσει τις μετατάξεις και μετά από λίγο καιρό να πηγαίνουν οι στρατεύσιμοι μόνο στο Στρατό Ξηράς και όχι στο Ναυτικό και την Αεροπορία .

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε κάποιους που αντέδρασαν στο ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας που όπως μπορείτε να καταλάβετε, δεν έχει πάει στρατό, είναι ένας ακόμα ρασοφόρος κηφήνας που πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο και είναι και χειροκροτητής του σάπιου και διεφθαρμένου θεσμού που λέγεται στρατός. Ο Μητροπολίτης αυτός δήλωσε μεταξύ άλλων : «Μὲ δυσάρεστη ἔκπληξη ἐδιάβασα στὴν ἐφημερίδα «ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» τῶν Ἰωαννίνων (21.5.2009) τὶς δηλώσεις τοῦ ὑφυπουργοῦ Ἐθνικῆς Ἀμύνης κ. Κων/νου Τασούλα, στὶς ὁποῖες προέβη στὸ Α.Π.Ε. Ὁ κ. Τασούλας, συγκεκριμένα, προανήγγειλε τὴν μείωση τῆς στρατιωτικῆς θητείας ἀπὸ 12 μῆνες ποὺ εἶναι σήμερα, στοὺς ἐννέα. (…)».

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι σε πολλές άλλες χώρες η υποχρεωτική στράτευση έχει καταργηθεί. Μόνο σε ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο στρατός έχει υποχρεωτικό, καταπιεστικό και καταναγκαστικό χαρακτήρα και οι νέοι χάνουν 12 μήνες από την καλύτερη περίοδο της ζωής τους. Ας παραθέσουμε λοιπόν συγκεκριμένα στοιχεία. Η υποχρεωτική στράτευση έχει καταργηθεί σε διάφορες χώρες όπως Βέλγιο, Αυστραλία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αλβανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία κ.α.

Στόχος παραμένει η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης στην Ελλάδα. Ο αγώνας ενάντια στο σάπιο στρατιωτικό κατεστημένο συνεχίζεται. Καθήκον μας είναι να παλέψουμε στο πλευρό των αντιρρησιών συνείδησης (αρνητών στράτευσης), αντιμιλιταριστών και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον αυταρχικό, δαπανηρό και εξουσιαστικό μηχανισμό του στρατού, μέχρι την τελική νίκη.

1 σχόλιο:

  1. οι φασιστες της ΝΔ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟ Στρατό. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή