Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009

Μολυσμένο νερό στα στρατόπεδαΔημοσιεύουμε την ακόλουθη είδηση χρησιμοποιώντας ως πηγή πληροφοριών την ιστοσελίδα www.omhroi.gr που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν τους φαντάρους και το στρατό.

Με μολυσμένο νερό υδροδοτούνται πολλά ελληνικά στρατόπεδα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έντονο φαινόμενο λειψυδρίας, το οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με μπουκαλάκια νερού, όσον αφορά το πόσιμο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Έθνος», το θέμα της υδροδότησης στρατοπέδων με μολυσμένο νερό είναι γνωστό στην υπηρεσία και επισημαίνεται σε διάφορες αναφορές, όπου τίθεται θέμα αντιμετώπισής του. Τα μολυσμένα νερά έχουν εντοπίσει οι ερευνητές του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ), το οποίο είναι πιστοποιημένο για χημικές, βιολογικές και ιστολογικές δοκιμές σε τρόφιμα και προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση.
«Η μόλυνση των υδάτινων πόρων, η οποία έχει επηρεάσει πολλά στρατόπεδα [...], καθώς και η αναγκαιότητα υδροδότησης με πόσιμο νερό για την υγιεινή του προσωπικού σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων καθώς και την επικρατούσα λειψυδρία, που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, μας οδηγούν αφενός στην άμεση εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της σπατάλης του νερού, αφετέρου στην εξεύρεση μεθόδων υδροδότησης με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα καθαρισμού των υπαρχόντων ακόμη και των μολυσμένων υδάτινων πόρων», αναφέρει στρατιωτικό έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

Ήδη, όσα στρατόπεδα έχουν λάβει αποτελέσματα από τις αναλύσεις του ΚΒΙΕΣ και γνωρίζουν ότι το νερό με το οποίο υδροδοτούνται είναι μολυσμένο, έχουν λάβει διαταγές να αναζητήσουν τρόπους υδροδότησης, πέραν των δικτύων ύδρευσης των δήμων. Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για μείωση της κατανάλωσης του νερού, ενώ αναζητούνται τρόποι ακόμα και αφαλάτωσης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Τα προβλήματα σε πολλές μονάδες είναι έντονα και όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, σε πολλές μονάδες οι στρατιώτες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό όλο το 24ωρο.
Από την άλλη καταγγέλλεται ακόμα και κερδοσκοπία, αφού ενώ στα ΚΨΜ των μονάδων η τιμή του μικρού μπουκαλιού νερού είναι αρκετά χαμηλή, έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα τα οποία πωλούν το νερό πολύ ακριβότερα.
Όμως τα ΚΨΜ δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το μπουκαλάκι με το νερό ακόμα και στη διπλάσια τιμή. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, σχετικά με τα προβλήματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Μηχανικού στο Ναύπλιο : «Τα κτίρια είναι πολύ παλιά, ενώ δεν είναι καλύτερη η κατάσταση και στους θαλάμους. Παλιά κρεβάτια, σάπια, με ξηλωμένα στρώματα. Οι εσωτερικές τουαλέτες είναι λίγες και δεν επαρκούν. Οι φαντάροι πραγματικά βιώνουν σκηνές από την ταινία "Συνοικία το Όνειρο", που γυρίστηκε σε παραγκούπολη στις αρχές της δεκαετίας του '50. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα μαγειρεία, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των στρατευμένων. Είναι ενδεικτικό ότι τα υπάρχοντα πλυντήρια πιάτων ποτέ δεν λειτουργούν. Όμως Αφρική θυμίζει το ζήτημα του νερού. Δεν υπάρχει πόσιμο και οι φαντάροι αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο. Ούτε όμως αυτό επαρκεί και οι φαντάροι αισθάνονται τυχεροί αν εξασφαλίσουν ένα μπουκάλι. Βεβαίως ούτε το ζεστό νερό στα ντους επαρκεί».

Η κατάσταση μοιάζει τραγική και δεν είναι το μοναδικό στρατόπεδο. Επιπλέον δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση των μετρήσεων του ΚΒΙΕΣ και λόγω άγνοιας ορισμένοι πίνουν νερό και από τις βρύσες, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι και μολυσμένο.
Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τα στρατόπεδα, αλλά και την ύδρευση πόλεων και χωριών σε μεγάλα κυρίως νησιά, όπου έχουν εντοπιστεί μολυσμένα νερά από τις μετρήσεις του ΚΒΙΕΣ. Η σιγή ιχθύος θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και των πολιτών. Βέβαια το ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) συνεχίζει να αδιαφορεί για όλα αυτά.

1 σχόλιο: