Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η ΕΤΑ. Τερματίζεται η ένοπλη πάλη της θρυλικής βασκικής οργάνωσης
Η ΕΤΑ, η θρυλική αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ανακοίνωσε δημοσίως κατάπαυση του πυρός. Με μια λιτή βιντεοσκοπημένη λήψη η οποία απεστάλη στη βασκική εφημερίδα «Gara» και στο βρετανικό BBC, η οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το μονομερές πάγωμα της ένοπλης δραστηριότητάς της καλώντας την ισπανική κυβέρνηση σε έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το BBC, η οργάνωση δήλωσε ότι έχει πάρει αυτήν την απόφαση εδώ και αρκετούς μήνες. Στο βίντεο εμφανίστηκαν τρεις κουκουλοφόροι ένοπλοι και πίσω τους βρισκόταν το σήμα της οργάνωσης (με το φίδι και το τσεκούρι). Δεν έγινε σαφές εάν η κατάπαυση του πυρός είναι προσωρινή ή μόνιμη. Η βασκική εφημερίδα «Gara» δημοσίευσε ένα απόσπασμα το οποίο αναφέρει ότι : «Ο σκοπός μας είναι να επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο η πολιτική διένεξη, να κλείσει η πληγή για πάντα, και γι’ αυτό μας υποχρεώνει όλους να δράσουμε με ευθύνη». Λίγες μέρες αργότερα, η ΕΤΑ απηύθυνε έκκληση για διεθνή μεσολάβηση προς επίλυση της διαμάχης με τη Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση Θαπατέρο (José Luis Rodríguez Zapatero) κράτησε σκληρή και αδιάλλακτη στάση απέναντι στην βασκική οργάνωση.
Η ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna που σημαίνει Βασκική Πατρίδα και Ελευθερία) ιδρύθηκε το 1959, όταν την Ισπανία κυβερνούσε ο δικτάτορας Φράνκο (Francisco Franco). Στόχος της ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους και η αντίσταση στη φασιστική δικτατορία του Φράνκο. Επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της ένοπλης πάλης για να επιτευχθεί ο σκοπός της. Το πολιτικό της υπόβαθρο ήταν ο μαρξισμός – λενινισμός (Marxism – Leninism). Η σημαντικότερη ενέργεια της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1973 και έφερε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δράκος». Σχεδιαζόταν επί μήνες και εκτελέστηκε στην εντέλεια. Η οργάνωση τοποθέτησε βόμβα σε υπόνομο στη Μαδρίτη και την ανατίναξε ακριβώς την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο του ναυάρχου Λουίς Καρέρο Μπλάνκο (Luis Carrero Blanco), τον οποίο ο ίδιος ο δικτάτορας Φράνκο είχε επιλέξει ως διάδοχό του και εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε εκσφενδόνισε το αυτοκίνητο του Μπλάνκο στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου. Πολλοί χαιρέτισαν την ενέργεια αυτή της ΕΤΑ, η οποία συνέβαλε εν μέρει στην επιστροφή της Ισπανίας στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του Φράνκο.
Ο περήφανος και αδούλωτος βασκικός λαός αγωνίστηκε με όποιο τρόπο μπορούσε ενάντια στη φασιστική δικτατορία, πληρώνοντας υψηλό φόρο αίματος και αντιμετωπίζοντας ποικίλες διώξεις από το καθεστώς του Φράνκο. Η δράση της ΕΤΑ μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες (από το 1959 ως το 2010), την καθιέρωσε ως μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις ένοπλης πάλης στον πλανήτη. Οι πολυετείς αγώνες της, σε συνδυασμό με τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που διέκρινε τα μέλη της, την έκαναν ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα χρόνια της δράσης της κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια αρκετών αντικαθεστωτικών Ισπανών, αλλά και Ευρωπαίων. Τα πρώτα χτυπήματα της ΕΤΑ είχαν ως στόχο βασανιστές και άλλους καθεστωτικούς φορείς. Η συνέχεια ήταν γεμάτη με αρκετά προβλήματα. Ένα από αυτά ήταν και τα διάφορα σχίσματα. Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό γυναικών στις τάξεις της, πολλές από τις οποίες κατέλαβαν ακόμα και ηγετικές θέσεις.
Η πολιτική πτέρυγα της ETA, το κόμμα «Μπατασούνα» (Batasuna), η πολιτική δράση του οποίου έχει απαγορευθεί από το 2003 και πολλά μέλη του έχουν φυλακιστεί, επιδιώκει με όλα τα μέσα να επιστρέψει στις δημοκρατικές διαδικασίες με στόχο τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων το 2011, τις οποίες θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου