Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τα κοράκια της Δύσης σφυροκοπούν τη Λιβύη. Η Ελλάδα διευκολύνει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο




Έπεσαν οι μάσκες στο Συνδικάτο Δολοφόνων που λέγεται ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization), με τους Αμερικανούς να επιβάλλουν τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι και τη Συμμαχία των Φονιάδων να αναλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στη Λιβύη, ακόμη και αυτές που από κάποιες χώρες είχαν χαρακτηριστεί απαράδεκτες.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, χωρίς την τυπική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, επίσης όπως το επιθυμούσαν οι Αμερικανοί, και τέλος νομιμοποιήθηκαν και οι επιχειρήσεις βομβαρδισμού χερσαίων δυνάμεων του Καντάφι με το πρόσχημα της προστασίας των αμάχων. Την ίδια ώρα, η Γαλλία δεν φαίνεται να πέτυχε το σκοπό της να ηγηθεί των επιχειρήσεων, θέση που δεν καλοέβλεπαν οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, οι τρεις επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από τους μονίμους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ καλύπτουν όλο το φάσμα των όσων εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη.

* Η πρώτη, που αφορά το εμπάργκο όπλων, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ανακοινωθούν στις χώρες-μέλη της Συμμαχίας τα σχέδια των στρατιωτικών αποστολών. Πρόκειται για ναυτική επιχείρηση ελέγχου των πλοίων που πλέουν στην περιοχή και σ' αυτήν θα συμμετέχει και η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Λήμνος» και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

* Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Προβλέπονται επιχειρήσεις για την καταστροφή και τον έλεγχο της αεράμυνας του Καντάφι και όλων όσων πετούν εντός της ζώνης που έχει καθοριστεί.

* Καθώς οι δύο παραπάνω επιχειρήσεις δεν κάλυπταν τις επιθέσεις Γάλλων, Άγγλων και Αμερικανών εναντίον στρατηγικών στόχων, όπως κέντρα επιχειρήσεων, στρατόπεδα, αποθήκες καυσίμων, μονάδες τεθωρακισμένων και άλλα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε τη δημιουργία μια τρίτης επιχείρησης, που προβλέπει, στο πλαίσιο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και την «προστασία» των αμάχων. Κατόπιν αυτού, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις μπορούν να βομβαρδίζουν δυνάμεις του Καντάφι που επιχειρούν για την ανακατάληψη περιοχών που έχουν σήμερα οι αντικαθεστωτικοί.

Στις δύο αποστολές της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η Ελλάδα μετέχει με τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας και της Ανδραβίδας και με ένα ιπτάμενο ραντάρ που έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ.

Έχουν ήδη αρχίσει οι επιχειρήσεις απαγόρευσης των πτήσεων από το ΝΑΤΟ πάνω από τη Λιβύη, που θα επιβάλει και ναυτικό αποκλεισμό για τα όπλα. Στην αντεπίθεση πέρασαν οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις, που επανέλαβαν τις επιθέσεις τους στην Μισράτα, τερματίζοντας τη σύντομη ανάπαυλα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού των δυτικών χωρών. Στην επίθεση βρίσκονται και οι αντάρτες.

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011, ο Καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ διορίστηκε επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών της Λιβύης προχωρούν δυτικά και κατέλαβαν την πόλη Ουκάιλα, την τελευταία πριν από τον μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου του Ρας Λανούφ. Απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι οι αντάρτες έφτασαν και στο λιμάνι του Ρας Λανούφ.

Βελγικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν το απόγευμα σε στόχο στο έδαφος της Λιβύης, όπως δήλωσε ο βέλγος Υπουργός Άμυνας. Πρόκειται για την πρώτη επιθετική ενέργεια που γίνεται από βελγικά αεροσκάφη από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου. Να υπενθυμίσουμε ότι το Βέλγιο έχει παραχωρήσει στη διάθεση της συμμαχίας έξι βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-16.

Στο Παρίσι πάλι, το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον λιβυκών θωρακισμένων οχημάτων και "μεγάλης αποθήκης πυρομαχικών". Σύμφωνα πάντα με το Γενικό Επιτελείο, οι επιδρομές έγιναν στις περιοχές της Μισράτα και Ζιντάν, στη Δυτική Λιβύη.

Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις 19 Μαρτίου, οι σύμμαχοι έχουν πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις. Οι ΗΠΑ (USA) έχουν κάνει τις περισσότερες, συνολικά 787. Οι υπόλοιπες 470 έχουν γίνει από δυνάμεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι επιβεβαίωσε τους εντατικούς βομβαρδισμούς, σε ζώνη 400 χιλιομέτρων, από την Ατζνταμπίγια έως τη Σύρτη. Υποστήριξε ότι χτυπήθηκαν και άμαχοι, χαρακτηρίζοντας "δολοφονικές, ανήθικες και παράνομες" τις συμμαχικές επιδρομές.


Η Ελλάδα διευκολύνει τους Νατοϊκούς δολοφόνους στον πόλεμο


Πέραν των αεροσκαφών από την Αμερική, τη Γαλλία, το Κατάρ, τη Νορβηγία και το Βέλγιο, που ήδη έχουν αφιχθεί στη Σούδα και τον Άραξο, σε αεροδρόμια της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθούν δεκάδες μαχητικά και άλλα πολεμικά αεροσκάφη, κυρίως από τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί θέλουν τον μεγάλο όγκο των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων να μοιράζεται σε βάσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Εκτός της βάσης της Σούδας και των αεροδρομίων Ακτίου και Ανδραβίδας, η χώρα μας μετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό για την επιβολή του εμπάργκο όπλων με μία φρεγάτα και ενός ελικοπτέρου, στο οποίο θα επιβαίνουν κομάντο για την ασφάλεια του πληρώματος. Έχει, επίσης, διαθέσει ένα εναέριο ραντάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου