Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη δικαστική απόφαση για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Θυμίζουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο 15χρονος Αλέξανδρος πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, στην περιοχή των Εξαρχείων, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και προκαλώντας τη δικαιολογημένη οργή χιλιάδων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν.
Η πολύκροτη δίκη αντί να γίνει στην Αθήνα, έγινε τελικά στην Άμφισσα, αφού πρώτα η πόλη μετατράπηκε σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά της δίκης από την Αθήνα στην Άμφισσα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην οικογένεια του θύματος και σε πολλούς μάρτυρες κατηγορίας, ορισμένοι από τους οποίους δεν μπόρεσαν τελικά να πάνε στο δικαστήριο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης), ακλουθώντας τις εντολές της πολιτικής εξουσίας, φρόντισαν να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα δημοσιεύματα σχετικά με τη δίκη, έτσι ώστε να υποβαθμίσουν τη σημασία της στη συνείδηση των πολιτών. Ο νταής Κορκονέας, γνωστός και με τα προσωνύμια «Ράμπο» και «Βρώμικος Χάρυ» (με τα οποία τον προσφωνούσαν οι συνάδελφοί του), είχε προσλάβει για δικηγόρο του τον προκλητικό και υπερπροβεβλημένο από τα ΜΜΕ Αλέξη Κούγια, ο οποίος επιχείρησε επανειλημμένα να σπιλώσει τη μνήμη του θύματος με διάφορους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και αναπόδεικτες κατηγορίες.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Μ.Ο.Δ.) Άμφισσας επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στο συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Ο πιστολέρο της αστυνομίας Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Επίσης, το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 4 προς 3 απέρριψε το αίτημα του Σαραλιώτη για αναγνώριση ελαφρυντικού προτέρου εντίμου βίου, ενώ ομόφωνα αρνήθηκε να του αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου, υπέβαλε αίτημα αναστολής εκτέλεσης ποινής, εν όψει έφεσης, το οποίο, όμως απερρίφθη. Οπότε στη φυλακή θα οδηγηθεί και ο Σαραλιώτης. Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών της αστυνομίας ξεκίνησε στα 15 Φεβρουαρίου 2010 και μετά από πολλά απρόοπτα, ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, ύστερα από 84 συνεδριάσεις του δικαστηρίου.
Το αίτημα της υπεράσπισης Σαραλιώτη πυροδότησε την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για την αναστολή η μητέρα του Σαραλιώτη Μεταξία Γεράκη, να αντιδράσει έντονα η γιαγιά του 15χρονου. Αστυνομικός ακούστηκε να δίνει εντολή στους συναδέλφους του της φρουράς να βγάλουν με τη βία έξω από την αίθουσα τη γιαγιά του 15χρονου, χωρίς να πάρει εντολή από το δικαστήριο, προκαλώντας την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον αστυνομικό, είπε: «Εσείς θα πάρετε το δίκιο; με το όπλο στο χέρι θα πάρετε το δίκιο;». Η γιαγιά, απευθυνόμενη προς τη μητέρα του κατηγορουμένου Σαραλιώτη, η οποία έκλαιγε, είπε: «Το δικό μας το παιδί, είναι στον ουρανό». Μάλιστα, για το επεισόδιο με τον αστυνομικό, ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άμφισσας, Βασιλική Βλάχου.
Ως προς τις παρεπόμενες ποινές, το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Κορκονέα, ενώ στο Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Παράλληλα το διακαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου