Μήνυμα για «θερμή άνοιξη» στέλνει ο δημιουργός του κουρδικού αντάρτικου Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Abdullah Öcalan) στην τουρκική κυβέρνηση. Η ηγεσία του τουρκικού στρατού έσπευσε να θριαμβολογήσει για το ότι εντόπισε και κατέσχεσε τέσσερα φορτία εφοδίων που προορίζονταν για τα στρατόπεδα των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο δύσβατο όρος Καντίλ και τον απόμακρο καταυλισμό του Μαχμούρ στη βορειοϊρακινή επικράτεια. Φτωχό το περιεχόμενο των φορτίων - σημαίες και περιβραχιόνια του ΡΚΚ, κινητά τηλέφωνα και laptop, δυο ζευγάρια κιάλια και βιβλία πολιτικού περιεχομένου συν κάτι ημερολόγια στην κουρδική γλώσσα. Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου ήταν προπαγανδιστικό υλικό για τον ένοπλο αγώνα.
Προερχόμενα από την Ολλανδία και τη Γερμανία, τα κατασχεμένα φορτία προβλήθηκαν με τέτοιο τρόπο από τα ΜΜΕ ώστε να καταφέρει η τουρκική κυβέρνηση να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της και να αποκομίσει πολιτικό όφελος. Άλλο όμως είναι το γεγονός που έχει προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη : η δυναμική επιστροφή στη δημοσιότητα του ισοβίτη προέδρου του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μια μέρα πριν από την αναγγελία της «αντιτρομοκρατικής» επιτυχίας των τουρκικών υπηρεσιών, ο φυλακισμένος Οτσαλάν είχε προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, προειδοποιώντας απερίφραστα ότι αν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα επίλυσης του κουρδικού ζητήματος μέχρι τον Μάρτιο του 2011, η μονομερής εκεχειρία του ΡΚΚ θα λήξει πρόωρα. Και επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα εγκαταλείψει το ρόλο του ως μεσολαβητή στις συνομιλίες του τουρκικού κράτους με το ΡΚΚ, ένα ρόλο που η κυβέρνηση αρνείται ότι υφίσταται.
Επρόκειτο για ευθεία βολή κατά της πολυδιαφημισμένης κυβερνητικής «Κουρδικής Πρωτοβουλίας», με την οποία σχεδιάζει λύση του κουρδικού ζητήματος ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να καταγράφεται οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος. Ιδιαίτερα επικριτικός εξαιτίας αυτής της στασιμότητας, ο Οτσαλάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ερντογάν ότι «οικοδομεί μια ηγεμονική κομματική επικυριαρχία στην τουρκική πολιτική, προσπαθώντας να διαχειριστεί κάθε ζήτημα με τρόπους που εξυπηρετούν αυτό το στόχο».
Για το κουρδικό αντάρτικο -που διοικείται από Επαναστατική Επιτροπή μετά την σύλληψη του Οτσαλάν- το τελευταίο εξάμηνο ήταν περίοδος αναμονής, καθώς η μονομερής εκεχειρία που κήρυξε το ΡΚΚ τον Αύγουστο του 2010, δεν «χρησιμοποιήθηκε» από την Άγκυρα για να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Αντίθετα, δεν έλειψαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των θέσεων του κούρδων ανταρτών στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και οι πολιτικές προκλήσεις, όπως η σύλληψη 2.000 Κούρδων πολιτικών και η μαζική δίκη 151 στελεχών της Ένωσης Συλλόγων του Κουρδιστάν (KCK). Πολλοί θεωρούν ότι «κάθε κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι σκόπιμη πρόκληση προς το ΡΚΚ ώστε να παρασυρθεί σε διακοπή της εκεχειρίας» κατά δήλωση της Σοζντάρ Αβεστά, στελέχους της KCK.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Οτσαλάν, η Αβεστά αποσαφήνισε ότι το ΡΚΚ θα αποφασίσει τον Μάρτιο του 2011 για την αποτελεσματικότητα της μονομερούς εκεχειρίας και ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να πείσει τους αντάρτες για τις καλές της προθέσεις, προτείνοντας μάλιστα την αποφυλάκιση «μερικών από τους 151 που δικάζονται στο Ντιγιάρμπακιρ».
Το αρχικό σχέδιο της μονομερούς εκεχειρίας του ΡΚΚ προέβλεπε παράτασή της μέχρι και τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στην Τουρκία, τον ερχόμενο Ιούνιο. Η επικείμενη αναθεώρηση της εκεχειρίας τον Μάρτιο θα οδηγήσει σε «θερμή άνοιξη» την Τουρκία, καθώς «απέμεινε μόλις ενάμιση μήνας μέχρι τις εκλογές και θετικά βήματα δεν γίνονται» σύμφωνα με την Αβεστά.
Υπενθυμίζουμε ότι ο θρυλικός ηγέτης του κουρδικού αντάρτικου και ιδρυτής του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, γνωστός και ως «Άπο», βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του νησιού Ιμραλί στην Προποντίδα. Στις 27 Νοεμβρίου του 1978, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ίδρυσε το θρυλικό PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο αγωνίζεται μέσω του ένοπλου αγώνα για να αποκτήσει ο υπόδουλος κουρδικός λαός ελευθερία και ανεξαρτησία. Ένας αγώνας άνισος απέναντι σ’ ένα αυταρχικό κράτος που έχει πολλά μέσα στη διάθεσή του. Όμως οι μαχητές του PKK δεν πτοήθηκαν. Αποφάσισαν να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για αποκτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία. Ο Οτσαλάν εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του P.Κ.K. στις 27 Νοεμβρίου 1978. Υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κουρδικού επαναστατικού κινήματος και κατάφερε να γιγαντώσει το PKK και να κάνει γνωστό τον αγώνα του κουρδικού λαού στο εξωτερικό. Το 1999 συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές (γεγονός για το οποίο φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η τότε ελληνική κυβέρνηση) και οδηγήθηκε στη φυλακή. Μετά από μια δίκη – παρωδία που οργάνωσε το τουρκικό κατεστημένο, επιβλήθηκε στον Οτσαλάν ισόβια κάθειρξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου