Συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για τα κοιτάσματα της Κύπρου έδωσε ο εμπειρογνώμονας για θέματα ορυκτών πόρων, καθηγητής Αντώνιος Φώσκολος
Σύμφωνα με το κ. Φώσκολο που είναι σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης σε θέματα πετρελαϊκών ερευνών, τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ενεργειακά ισοδυναμούν με το απόθεμα του αργού πετρελαίου της Αλάσκας και «θα αλλάξουν την οικονομία της Κύπρου» σύμφωνα με την εκτίμησή του.
Ο εκ των ιδρυτών και πρώτων καθηγητών της Έδρας Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνει ότι το λεγόμενο timing ήταν κατάλληλο. «Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη ενεργειακή κρίση το 2020. Η κρίση θα αρχίσει να εμφανίζεται δειλά από το 2015. Άρα τα κοιτάσματα της Κύπρου και εν γένει της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, κάτι που η Ρωσία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της».
Στην ερώτηση, αν θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα η Κύπρος και στον Β' Γύρο Αδειοδότησης και να δώσει για έρευνα και εκμετάλλευση και τα άλλα «Οικόπεδα, ο Έλληνας καθηγητής απαντά: «Εδώ ίσως να παίζονται και πολιτικά παιχνίδια. Ήδη τα στοιχεία της εταιρείας γεωφυσικών μελετών ΡGS τα οποία αξιολόγησε και η ΒΕΙCΙΡ/FRΑΝLΑΒ δείχνουν φερ' ειπείν, ότι το οικόπεδο «τέσσερα» θα πρέπει να έχει περίπου τρεις-τέσσερις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι το κοίτασμα της Αφροδίτης, δηλαδή κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Επίσης τα οικόπεδα «πέντε» και «έξι» υπόσχονται πολλά. Επανέρχομαι, η Ευρώπη σύντομα θα πεινάσει ενεργειακά και καθυστερήσεις εκ μέρους της Κύπρου δεν επιτρέπονται. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου και Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά κοιτάσματα και οποιοδήποτε έγκαιρο νέο άνοιγμα οικοπέδων στη διεθνή αγορά θα προσθέσει σημαντική ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φώσκολο:
-Τα βεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ανέρχονται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (περιλαμβάνονται και αυτά της ελληνικής λεκάνης του Ηρόδοτου) και αυτά νοτίως της Κρήτης, που κατά την ΡGS εξομοιώνει τη λεκάνη νοτίως της Κρήτης εκτάσεως 80 χιλιάδων τετρ. χιλιομέτρων, με αυτήν της Λεβαντίνης εκτάσεως πάλι 80 χιλιάδων τετρ. χιλιομέτρων, σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
-Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ημερησίως φυσικό αέριο εκπεφρασμένο σε ισοδύναμο αργού πετρελαίου δύο φορές περισσότερο από ό,τι παράγει σήμερα ο Κόλπος του Μεξικού. Ο Κόλπος του Μεξικού (Πλευρά ΗΠΑ) παράγει 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος θα παράγει το ισοδύναμο των 3,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχει κολοσσιαίο ενδιαφέρον για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον πρωτεργάτη αυτής της επιτυχίας τον Δρα Σόλωνα Κασίνη.
-Τα αποθέματα των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης έχουν εκτιμηθεί από το ΒΕΙCΙΡ/FRΑΝLΑΒ του ομίλου ΙFΡ για μεν την Ελληνική λεκάνη του Ηρόδοτου σε 2-2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (ισοδύναμα με 6-8 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου) και της νοτίου Κρήτης, εκ μέρους της πολύ γνωστής ΡGS, σε 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτά τα τεράστια αποθέματα θα γίνουν υποχρεωτικά αντικείμενο εκμετάλλευσης για να βγάλουμε αφενός το χρέος μας και αφετέρου να βοηθήσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή της πείνα μετά το 2020.
«Η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θα επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος έχει κολοσσιαίο ατομικό ενδιαφέρον να οριστεί σύντομα η ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδας για να εξάγει μέσω αγωγού τα πλεονασματικά της 6 τρισ. m3 φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η εξαγωγή θα γίνει μέσω αγωγού που θα περνά μέσα από την Ελληνική ΑΟΖ», καταλήγει ο Έλληνας καθηγητής.