Τον τελευταίο καιρό, το αμερικάνικο κράτος προσπαθεί να επιβάλλει στο ίντερνετ ένα σχέδιο εκτεταμένης λογοκρισίας και φίμωσης όσων ιστοσελίδων δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των μεγάλων εταιρειών.
Στις 24 Ιανουαρίου 2012 πρόκειται να ψηφιστούν δύο νόμοι από το κογκρέσο και τη γερουσία των ΗΠΑ. Οι νόμοι SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect IP Act) αφορούν το Διαδίκτυο και τη χρήση του και έρχονται να δώσουν νέες νομικοτεχνικές δυνατότητες φίμωσης και λογοκρισίας στο internet. Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη απεργία στο Διαδίκτυο, κατά την οποία διάφορες ιστοσελίδες "κατέβασαν ρολά" και ενημέρωσαν τους επισκέπτες σχετικά με τα νομοσχέδια.
Το SOPA προσχηματικά αφορά την πειρατεία, δηλαδή τον διαμοιρασμό υλικού που υπόκειται σε copyrights (πνευματικά δικαιώματα), και προβλέπει τη δημιουργία μιας μαύρης λίστας με sites που θα μπλοκάρονται εφόσον παραβιάζουν τα copyrights. Πέρα από την προστασία των πολυεθνικών ταινιών και μουσικής, το SOPA ανοίγει το δρόμο για μια εύκολη διακοπή πρόσβασης οποιουδήποτε site κρίνεται ύποπτο από τις αμερικανικές αρχές.
Οι δύο αυτοί νόμοι, βάλλουν κατευθείαν στην ιδιωτικότητα και την ελεύθερη έκφραση των χρηστών του διαδικτύου, εφαρμόζοντας σε μαζική κλίμακα και με νομότυπες διαδικασίες, έναν από τα πάνω ορισμό του Διαδικτύου. Ενός διαδικτύου που από την φύση του δίνει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να εκφράζεται και να μοιράζεται πληροφορίες, απόψεις, μουσική, εικόνες και βίντεο.
Καθώς το διαδίκτυο είναι παγκόσμιο, οι νόμοι αυτοί και η τυχόν εφαρμογή τους είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν όλο τον πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψην την ισχύ και την επιβολή των ΗΠΑ (και νομικά) σε πολλά κράτη. Ήδη σε Βρετανία και Γαλλία, με πρόσχημα τα copyrights εφαρμόζονται αυστηροί νόμοι με ποινές αποκλεισμού των χρηστών από το διαδίκτυο σε περίπτωση που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Στην Κίνα, το καθεστώς εφαρμόζει ασφυκτική πολιτική λογοκρισίας και στο διαδίκτυο, φτάνοντας ακόμα και σε εκτελέσεις blogger δημοσιογράφων.
Είναι αναμενόμενο πως σε μια περίοδο παγκοσμιοποιημένης κρίσης του καπιταλισμού και ύφεσης των οικονομιών, η εξουσία καταφεύγει αποκλειστικά στην επιβολή, την καταστολή και την φίμωση. Οι χρήστες του ίντερνετ είναι ανάγκη να αντιδράσουν και να αντισταθούν με όποιο τρόπο μπορούν. Η λογοκρισία στο Internet μπορεί να είναι προπομπός ενός γενικευμένου ολοκληρωτισμού.
Τα SOPA / PIPA ως Απόπειρα για την Επιβολή Παγκόσμιας Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο και οι Κοινωνικές Αντιστάσεις
Σε κάθε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα (κογκρέσο, γερουσία) των ΗΠΑ έχουν σχεδόν ταυτόχρονα εισαχθεί προς ψήφιση δύο διαφορετικά νομοσχέδια, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν τελικά οποιοδήποτε από τα νομοσχέδια αυτά ψηφιστεί, θα συσταθεί με βάση αυτό ένας πανίσχυρος μηχανισμός διαδικτυακής λογοκρισίας, οι επιπτώσεις του οποίου θα επεκταθούν πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ και θα αλλάξουν για πάντα το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Η εισαγωγή των νομοσχεδίων προς ψήφιση έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην αμερικάνικη κοινωνία, ενώνοντας ένα ευρύ μέτωπο κινημάτων, φορέων και οργανώσεων.
Το SOPA (Stop Online Piracy Act), το πρώτο και πιο επικίνδυνο από τα δύο νομοσχέδια, το οποίο εισήχθη στις 26 Οκτωβρίου 2011 από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών βουλευτών προβλέπει την εγκαθίδρυση μιας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία. Τυχόν ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα αποτελέσει άλλο ένα λιθαράκι στον νομικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, καθώς θα καθιστά μη προσβάσιμες σε όλες τις ΗΠΑ ιστοσελίδες, που έχουν καταχωρηθεί ή/και φιλοξενούνται αλλού στον κόσμο. Η δε λογοκρισία, που επιφέρει η ψήφισή του, θα συγκρίνεται τόσο τεχνικά όσο και ποιοτικά με το ψηφιακό «Σινικό Τείχος» της Κίνας. Παρόμοιου χαρακτήρα προβλέψεις έχει και το PIPA (Protect IP), νομοσχέδιο που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ψήφισής του στην Γερουσία.
Ενάντια στην αδιανόητη επίθεση καταστολής του κράτους των ΗΠΑ και των ισχυρών κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει συγκροτηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό κίνημα, που απλώνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως ημέρα Αμερικανικής λογοκρισίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο e-mails διαμαρτυρίας, συλλέχθηκαν 250.000 υπογραφές και έγιναν 88.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες. Συνασπισμοί από δεκάδες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν ενωθεί στον αγώνα ανατροπής του νομοσχεδίου. Ακόμη όμως και κολοσσοί των νέων τεχνολογιών, όπως οι Google, Yahoo, Facebook, Twitter, έχουν εκδηλώσει με θετικές ενέργειες την αντίθεσή τους.
Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι πολύ καλύτερη. Ήδη σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο δρακόντιες νομοθεσίες υποχρεώνουν τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μην παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για έναν χρόνο σε χρήστες, που καταγγέλθηκαν ότι παραβιάζουν το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισήμως ταχθεί υπέρ της ACTA, μίας υπό διαβούλευση διακρατικής σύμβασης, η οποία θα εγκαθιδρύει παγκόσμιο έλεγχο στο διαδίκτυο. Τέτοιες ωμές παρεμβάσεις δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας. Είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουμε τα πράγματα με δημιουργία μαχητικών κινημάτων αντίστασης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ψηφιακών δικαιωμάτων μας.
Στις 18 Ιανουαρίου 2012, πάνω από 162 εκατομμύρια άτομα είδαν το απεργιακό μήνυμα αντί για την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, ενώ 8 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες ανακατευθύνθηκαν στο site των εκπροσώπων τους στο Κογκρέσο με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι σέρβερ του Κογκρέσου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αμερικανικές αρχές σε συνεργασία και με άλλες χώρες προχώρησαν στο κλείσιμο της ιστοσελίδας μοιράσματος αρχείων Megaupload με τη κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι ιδρυτές της σελίδας, που συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία, κατηγορούνται με την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Μαζί τους συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι της εταιρείας ενώ τρεις αναζητούνται. Συνολικά 20 εντάλματα έρευνας εκτελέστηκαν σε εννέα χώρες λένε οι αμερικανικές αρχές.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ακόμη να κατασχεθούν και 18 domain name που σχετίζονται με την ίδια εταιρεία.
Οι κάτοχοι του περιεχομένου υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα του Megaupload κόστισε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως η εταιρεία υποστηρίζει ότι απαντούσε τακτικά στις καταγγελίες.
Ελάχιστα μετά την δημοσιοποίηση των συλλήψεων και του τερματισμού λειτουργίας του Megaupload, η ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βγήκε εκτός λειτουργίας μετά από αιφνιδιαστική επίθεση που δέχτηκε. Την ευθύνη ανέλαβαν οι χάκερς Anonymous.
Η ομάδα Hacker, anonymous, με χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε για αντίποινα αμέσως μετά το κλείσιμο από το FBI του Megaupload, ενός από τα μεγαλύτερα site για ανταλλαγή αρχείων. Έδειξε έτοιμη να αντιδράσει στην απροκάλυπτη προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας που προωθεί η αμερικάνικη κυβέρνηση. Ο διαδικτυακός πόλεμος μόλις άρχισε.
Οι anonymous επιτέθηκαν πρώτα στο site του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το έριξαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Στη συνέχεια στόχευσαν τις ιστοσελίδες μεγάλων δισκογραφικών εταιριών, με επιτυχία, και όπως δηλώνουν μέσω twitter επόμενος στόχος τους είναι το ίδιο το FBI αλλά και η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
Στην ιντερνετική επίθεση συμμετέχουν, επιβεβαιωμένα, 5.635 άτομα!