Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Διονύσης Τσακνής, διέψευσε με γραπτή του δήλωση τα δημοσιεύματα που τον έφεραν ως υποψήφιο του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο της Αθήνας στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Απαντώντας στα διάφορα δημοσιεύματα, ο Διονύσης Τσκανής υπογράμμισε ότι "η φερόμενη ως υποψηφιότητά μου στις δημοτικές εκλογές του Δήμου της Αθήνας θα μπορούσε -έστω- να συζητηθεί αν επρόκειτο να συνενώσει τη σύνολη Αριστερά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αισθανόμουν μεγάλη τιμή, ανεξάρτητα αν αποδεχόμουν ή όχι την πρόταση". Και κατέληξε λέγοντας ότι "Η σημερινή συγκυρία είναι δεδομένη. Το ΚΚΕ, στο οποίο και πρόσκειμαι πολιτικά, έχει ήδη επιλέξει το σ. Νίκο Σοφιανό και έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Δεν μού μένει παρά να τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι δεν ψηφίζω στο Δήμο της Αθήνας".
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης υποστηρίζει την ανάγκη να αναλάβουν ενωτικές πρωτοβουλίες τα διάφορα κόμματα της αριστεράς και να σταματήσει η πολυδιάσπαση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Στο παρελθόν είχε πει ότι «η Αριστερά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, χωρίς να βουλιάζει στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της». Μάλιστα συμμετέχει μαζί με άλλους καλλιτέχνες, διανοούμενους, συνδικαλιστές κτλ στο «Αριστερό Βήμα Διαλόγου», το οποίο προσβλέπει στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας στον χώρο της Αριστεράς για ανάληψη ενωτικών πρωτοβουλιών, κάτι που το ΚΚΕ απορρίπτει. Το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά να συζητήσει το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των αριστερών κομμάτων, πράγμα που φαίνεται και από την άρνησή του να δεχθεί την αντιπροσωπεία του «Αριστερού Βήματος Διαλόγου», η οποία ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το ΚΚΕ επέλεξε το Νίκο Σοφιανό για υποψήφιο Δήμαρχο της Αθήνας. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Νίκος Σοφιανός διετέλεσε γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1991 - 2001 και συνέδεσε το όνομά του με τα δραματικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 1998, τα οποία αποτελούν μια μελανή σελίδα στην ιστορία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.
Ο Νίκος Σοφιανός με περίσσιο θράσος φρόντισε να διαστρεβλώσει την αλήθεια σχετικά με τα όσα συνέβησαν το Νοέμβριο του 1998, λέγοντας μάλιστα διάφορα ψεύδη και ανακρίβειες. Μάλιστα, έκανε και μια προσπάθεια παραπληροφόρησης του κόσμου , μέσα από δηλώσεις του οι οποίες προβλήθηκαν από το σταθμό EXTRA στις 20 Ιανουαρίου 2006, στο «Αποκαλυπτικό Δελτίο». Όχι μόνο παραποίησε την αλήθεια σχετικά με τα γεγονότα του 1998, αλλά είπε και διάφορες ανακρίβειες σχετικά με τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο. Η καλύτερη και πιο τεκμηριωμένη απάντηση στις ανακρίβειες και τα ψέματα του Σοφιανού, δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα «Ιός της Ελευθεροτυπίας». Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το σχετικό δημοσίευμα του «Ιού της Ελευθεροτυπίας», το οποίο αποτελεί απάντηση στο Νίκο Σοφιανό και είναι αρκετά κατατοπιστικό :
«(…) αντί να αναλάβει δημόσια ως πολιτικό πρόσωπο την ευθύνη για τα λεγόμενά του, ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ [Νίκος Σοφιανός] διεκδικεί τον ελάχιστα ζηλευτό ρόλο τού μυστικού πληροφοριοδότη.
Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις ανακρίβειες και κυρίως τους συστηματικούς αναχρονισμούς που επιστρατεύει στην επιστολή του για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
* Μας κατηγορεί ότι αποσιωπήσαμε τη ρίψη μολότοφ από αναρχικούς εναντίον μελών της ΚΝΕ (και τον τραυματισμό ενός Κνίτη) το 1995, κατά τη διάρκεια συμπλοκής στο χώρο του ΕΜΠ. Πρόκειται αναμφισβήτητα για εγκληματική ενέργεια, άσχετη όμως με τα γεγονότα που περιγράφουμε στο κείμενό μας. Η επίθεση σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 15.11.1995, σαράντα ολόκληρες ώρες πριν ξεκινήσει η μαζική (1.000-1.500 άτομα) κατάληψη του χώρου. Η ταύτιση της ολιγάριθμης ομάδας που έριξε τη μολότοφ με τους 518 συλληφθέντες των επόμενων ημερών είναι αυθαίρετη και στηρίζεται στη λογική της «συλλογικής ευθύνης». Αν η ΚΝΕ διέθετε συγκεκριμένα στοιχεία για κάποιους απ' τους αυτουργούς, είχε κάθε δικαίωμα να καταφύγει στη δικαιοσύνη. Απ' όσο γνωρίζουμε, δεν το έκανε.
* Απείρως χειρότερα είναι τα γραφόμενα του κ. Σοφιανού για το 1998. Δυστυχώς, η συνεργασία της τότε περιφρούρησης του ΚΚΕ με τα ΜΑΤ δεν αποτελεί καθόλου «αισχρή συκοφαντία». Αποτυπώθηκε με κάθε λεπτομέρεια, τόσο στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ της ημέρας (που πανηγύρισαν γι' αυτό) όσο και στο επίσημο κατηγορητήριο σε βάρος των συλληφθέντων. Εξαιρετικά σαφής είναι άλλωστε επ' αυτού ο ίδιος ο κ. Σοφιανός στη «συνέντευξή» του προς το EXTRA: «Την ημέρα του Πολυτεχνείου του 98», θυμίζει στον κ. Χίο, «οι δυνάμεις της ΚΝΕ διώξαν από την πορεία γύρω στους 150 μυστήριους και τους έπιασαν τα ΜΑΤ μετά». Τα τηλεοπτικά πλάνα σχετικοποιούν βέβαια εξαιρετικά αυτό το ‘‘μετά’’, καθώς δείχνουν τα μέλη της περιφρούρησης και τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν ταυτόχρονα και από κοινού τους περικυκλωμένους «μυστήριους». Αν ο κ. Σοφιανός τα έχει ξεχάσει, μπορούμε να του στείλουμε ένα DVD από το αρχείο μας.
* Οι σποραδικές επιθέσεις κάποιων αναρχικών σε μέλη της ΚΝΕ, γραφεία του ΚΚΕ και φοιτητικές γενικές συνελεύσεις, που καταγγέλλει ο επιστολογράφος μας, ακολούθησαν τους ξυλοδαρμούς και τις 149 συλλήψεις της πορείας του Πολυτεχνείου –ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ. Η επίθεση στη Νομική λ.χ., τα θύματα της οποίας ο ίδιος αυξομειώνει κατά το δοκούν, σημειώθηκε δυο μέρες μετά (19.11.1998). Ήταν μια λογική «αντιποίνων» βλακώδης και προβοκατόρικη, που καυτηριάστηκε δημόσια από μεγάλο μέρος του ίδιου του αντιεξουσιαστικού χώρου. Πάλι όμως επιστρατεύεται η «συλλογική ευθύνη», ώστε να «νομιμοποιηθούν» αναδρομικά όσα προηγήθηκαν. (…)» .
Εμείς για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τμήματα των ροπαλοφόρων μελών της ΚΝΕ, δηλαδή τα περιβόητα ΚΝΑΤ, το Νοέμβριο του 1998, όταν ήταν γραμματέας της ΚΝΕ ο Νίκος Σοφιανός, πραγματοποίησαν βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση εναντίον σημαντικού αριθμού ατόμων που είχαν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις από τους Κνίτες αλλά ήθελαν να μπουν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και να διαδηλώσουν. Μάλιστα, πολλά άτομα (μεταξύ των οποίων και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου) τραυματίστηκαν σοβαρά από τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν από διάφορους εγκληματίες τραμπούκους της ΚΝΕ. Τα τηλεοπτικά πλάνα που κατέγραψαν το περιστατικό είναι αποκαλυπτικά. Δείχνουν ότι οι Κνίτες επιτέθηκαν ταυτόχρονα (και σε συνεργασία) με τα ΜΑΤ εναντίον των αντιφρονούντων διαδηλωτών, αφού πρώτα τους περικύκλωσαν. Η αρμονική συνεργασία των τραμπούκων των ΚΝΑΤ με τους ροπαλοφόρους άνδρες των ΜΑΤ εναντίον διαφόρων διαδηλωτών το Νοέμβριο του 1998, είναι απαράδεκτη και αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της ΚΝΕ.
Δημοσιεύουμε μια φωτογραφία του Τσακνή και ένα κείμενο που καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της ΚΝΕ στα γεγονότα του 1998 και την αρμονική συνεργασία της με τα ΜΑΤ. Για να δείτε τις εικόνες σε μεγαλύτερο μέγεθος, κάντε αριστερό κλικ πάνω τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου