Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Το θρυλικό ελληνικό συγκρότημα Spitfire και ο δίσκος First Attack
Οι Spitfire είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ιστορικά ελληνικά συγκροτήματα στο χώρο της hard rock / heavy metal μουσικής. Το συγκρότημα αυτό έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της hard rock. Συγκρότημα θρύλος. Το όνομά του και μόνο προκαλεί δέος και θαυμασμό στους γνώστες του συγκεκριμένου είδους μουσικής. Είναι οι άνθρωποι που μας απογείωσαν με την εκπληκτική και πρωτοποριακή μουσική τους. Όταν τη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα δεν διέθετε τίποτα αξιόλογο στο χώρο της hard rock / heavy metal μουσικής, οι Spitfire τόλμησαν να ξεπεράσουν τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν και έκαναν τα πρώτα βήματα που άνοιξαν το δρόμο και για άλλους στη συνέχεια. Ας δούμε όμως πως δημιουργήθηκε αυτό το θρυλικό συγκρότημα.
Όλα ξεκίνησαν το 1984. Τότε ιδρύθηκαν οι Spitfire από τον κιθαρίστα Ηλία Λογγινίδη ,ο όποιος πριν έπαιζε στους Foxes. Η αρχική σύνθεση των Spitfire ήταν : Ντίνος Κωστάκης - Φωνητικά, Ηλίας Λογγινίδης - Κιθάρα, Θάνος Κρεμάλας - Μπάσο, Κώστας Κυριακίδης - τύμπανα και Γιώργος Βελέντζας - πλήκτρα. Με αυτήν την σύνθεση άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε δίκες τους συνθέσεις και να εμφανίζονται σε διάφορα club για συναυλίες. Κομμάτια που έπαιζαν κατά την διάρκεια της περιόδου 1984 - 1985 ήταν τα : Lead me on, Lady of the night, Street Fighter, Back to zero, Dead City, Guilty Dreams και το I'm Running. Κάποια μπήκαν στο πρώτο τους album και κάποια άλλα έμειναν στην άκρη, στο μεγάλο αρχείο από demo διαμάντια τους που έχει ο Ηλίας Λογινίδης. Κατά την διάρκεια ενός festival που έγινε στο Αμερικανικό κολλέγιο στην Αθήνα το 1985, συναντήθηκαν με τον Γιάννη Κουτουβό , ο όποιος ήταν μάνατζερ και αργότερα στέλεχος της EMI. Αυτός τους ρώτησε αν ήθελαν να δώσει το demo τους στην ΕΜΙ και εκείνοι δεχτήκαν. Εκείνη την εποχή άκουσαν για πρώτη φορά ορισμένα κομμάτια τους να παίζονται στο ραδιόφωνο.
Το 1986 η ΕΜΙ τους πρότεινε να υπογράψουν συμβόλαιο. Οι Spitfire αποδεχθήκαν την πρόταση και την άνοιξη του ίδιου έτους τους άνοιξαν τη συναυλία τον Saxon στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 1986 μπήκαν στα Sierra Studios για τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους album. Ο χρόνος που είχαν ήταν μόνο 50 ώρες και στο τέλος τους έδωσαν κι άλλες 20 δώρο. Παρόλα αυτά, ο χρόνος ήταν εξαιρετικά λίγος και ενώ είχαν τελειώσει τις ηχογραφήσεις τα μισά κομμάτια έμεναν αμιξαριστα. Μετά από κόπο ο δίσκος ολοκληρώθηκε, αλλά συνέβη ένα δυσάρεστο περιστατικό. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του δίσκου, ο τραγουδιστής Ντίνος Κωστάκης χτύπησε πολύ άσχημα σε ατύχημα με την μηχανή του και έπαθε απώλεια μνήμης, με αποτέλεσμα να μην θυμάται σχεδόν τίποτα από εκείνη την περίοδο και να μην αναγνωρίζει τα υπόλοιπα μελή του συγκροτήματος που ήταν χρόνια φίλοι.
Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος έπρεπε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον τίτλο "First Attack" και έγραψε ιστορία. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ήταν ο πρώτος δίσκος ελληνικού συγκροτήματος που πήρε εξαιρετικές κριτικές στο εξωτερικό με αποκορύφωμα την κριτική του Κerrang, το όποιο του έβαλε 3 (με άριστα το 5), υψηλή βαθμολογία για ένα τόσο αυστηρό περιοδικό. Εκείνη την περίοδο οι Spitfire είχαν κλείσει συναυλία στην Κύπρο και εξαιτίας του σοβαρού ατυχήματος του Κωστάκη έπρεπε να βρουν τραγουδιστή επειγόντως. Γι' αυτό ζήτησαν την βοήθεια του Cornelius των Douglas, o oποίος δέχτηκε και έτσι πραγματοποιήθηκε η συναυλία. Το συγκρότημα όμως έπρεπε να βρει μόνιμο τραγουδιστή και τελικά τον βρήκε στο πρόσωπο του Μίκη Σινγκρου, ο οποίος τραγουδούσε blues αλλά δεν είχε πρόβλημα να τραγουδήσει τα κομμάτια τους. Το 1987 βγάζουν video clip του "Evil Thoughts Around" το όποιο παίζεται στην κρατική τηλεόραση. Το συγκρότημα παίζει σε διάφορα μέρη σε Ελλάδα και Κύπρο. Τότε άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα μεταξύ των μελών του συγκροτήματος με αποκορύφωμα την παράσταση στο Θέατρο Βράχων, το ίδιο έτος, όπου δεν εμφανιστήκαν διάφορα μέλη του συγκροτήματος. Το συγκρότημα για ένα χρόνο περίπου έμεινε στην απραξία. Όλα τα μέλη του, πλην του Ηλία, έφυγαν και ακολούθησαν το δικό τους δρόμο με πιο γνωστό τον Κώστα Κυριακίδη που ίδρυσε το αξιόλογο συγκρότημα Raw Silk το 1987. To 1989 o Ηλίας έκανε προσπάθεια ανασύστασης των Spitfire. Εξαιτίας νομικών προβλημάτων όμως, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πλέον το όνομα Spitfire, γι’ αυτό και το άλλαξαν σε Speedfire. Το 1990 έγινε η ηχογράφηση του νέου τους δίσκου στο Ρόδον το 1990. Ο δίσκος ονομάστηκε "100% Live". Σύντομα ο Ηλίας κατάφερε να κερδίσει πάλι το όνομα Spitfire.
Όποιος ενδιαφέρεται να βρει τον δίσκο «First Attack», υπάρχει στο rapidshare. Μπορεί πρώτα να πάει στην ιστοσελίδα files6.com που είναι μια μηχανή αναζήτησης για το rapidshare, να γράψει τις λέξεις «Spitfire First Attack» και στη συνέχεια να τον κατεβάσει (free download). Ο δίσκος αυτός με τις υπέροχες κιθαριστικές μελωδίες και τον άψογο αγγλικό στίχο, δεν πρέπει να λείπει από τη δισκοθήκη κανενός. Δημοσιεύουμε τη φωτογραφία του εξωφύλλου του δίσκου, με το θρυλικό αεροσκάφος Spitfire. Αν παρατηρήσετε, στο πίσω πτερύγιό του έχει την ελληνική σημαία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
AΘNATOI ΕΛΛHNEΣ,AΘANATOI KAI ANEΠANAΛHΠTOI EΛΛHNEΣ... .
ΑπάντησηΔιαγραφή